Erdély – 2014 tavasz

Ismét, nagy sokára. Mármint Erdélyben és itt is.

Megújulva, névreszólóan.

Szóval csütörtökön elmentünk, hétfőn hazajöttünk. Első éjszaka Mezőmadarason aludtunk, igazán jó volt, nem is az alvás része, hanem az előző este a szászcsávási banda. 1-ig húzták, de nem tudom, melyik idő szerint… Mindenesetre nagyot nótáztunk, Janka is hallgatni akarta a kisfiút. Fogyott a pálinka és a jófajta kárásztelki bor.

Másnap… Homoródkarácsonyfalván megnéztük a templomot, előtte alternatív programként méhcsípésben vehettünk részt, de csak a kapálódzó bénákat csípte meg a méh (engem). A lelkész úr és Jóska bácsi igen jól tartott bennünket (pálinka; szerintem e mostani feljegyzés leggyakrabban használt szava a pálinka, pálinka, pálinka). Aztán irány Csíkmenaság, mi ismét Ferencnél és feleségénél, Katinál aludtunk. Janka persze talált játszótársat, hisz Bettikével jól elvoltak. Na meg a malacokkal, akik nemcsak hogy meg akarták enni a cipőjét de meg is kergették, és nem a malacok, hanem Janka szaladt visítva. Aztán, ha otthon voltunk, elvonultak játszani, Bettike ilyenkor meg is etette, aztán este 10 körül előkerültek. Az esti csillagnézés a felhős idő miatt elmaradt (bár van az a mennyiség, ami után már láthatóvá válnak…).

Szombat, zarándoklat. 6-ra állítottam be az órát, hogy 7-re odaérjünk. MO-i idő szerint; csak nem vettem észre, hogy átállt a telefonon; úgyhogy kényelmesen megreggeliztünk, aztán elkéstünk… Hegynek felfele lemaradt Janka a szekérről, és igen nehéz volt, főleg, hogy még hisztizett is közben. Mindenesetre tudomásul kellett vennem, hogy az egy dolog, hogy én öregebb lettem, de Janka is nehezedett, szóval a dombtetőn rosszullét, hányinger. Jófej, mert lefelé felült a szekérre Judittal. Jó volt megérkezni, a meleg, amit enyhített a szellő: kegyelmi állapot, de azért volt hiszti is és leégés. Egy bot volt a paripa, az egyik cipőfűző a kötél, a sapim a nyereg és a kantár. A papbácsitól ügyesen kiskeresztet kért, hisz ki tudja, neki mi a szokása. Lefelé elaludt, amit eléggé nem bántunk, mert 2 órát poroszkáltunk lefelé a 40 fokban: soha többé ilyet! Inkább viszek fel hűtőtáskában négy sört és rántott húst, de nem fogok ezek miatt ennyit szenvedni! Mert hiába ültünk be a Várdomb étterembe, ez kitörölhetetlen szenvedéssé érett bennünk…

Este igen jót ettünk, de máskor is; a csillagvizsgálás elmaradt, mert hatalmas zápor kerekedett: ha meg kell rendezni, és sem tudtam volna jobban, mert 10 körül holtfáradtan dőltünk ki. Egyébként viszonylag jó volt a szállás, de egy kisméretű franciaágyban aludtunk hárman; a matrac nagyon jó volt! És az utcára nézett az ablak, reggel 5 órakor harangra ébredtünk, 6-kor a tehéncsordára, aztán jöttek a vad motorosok vagy traktorosok (?). És a nap is besütött 6-tól.

Vasárnap sokáig aludtunk, de a miséről nem késtünk el, Janka ügyes volt, ügyesen hozzámbújt, mikor kibányászta a cicakakákat… Délután elmentünk a helyi közösség műsorát megnézni, hazafelé elaludt a karomba, úgyhogy lepihentünk mi is. Kivételesen este elmaradt a csillagnézés, pedig állítólag egy hónapja először aznap nem esett. De azért a napi pálinka-adag megvolt.

WP_20140609_002[1]
Szakértünk
Hétfőn hazafelé lerobbant a busz, 4 órát álltunk, Janka a szökőkútban pancsizott közben, bemásztunk egy kastély udvarába, közösségi szurkolást adtunk a szerelőnek. Fél 11-re értünk haza, eléggé beájultunk az ágyba.

Ma se tanulás, se ovi, csak meló (vagy mi).