Erdély oda út, ott lét és vissza út

Csütörtök
10:10-kor indultunk, előtte még vártuk Ágit, és kaptam egy Pál utcaiak kézikönyvet. Egész jól haladtunk, amíg nem lett dugó.
11:04 már haladunk rendesen, egy és egynegyed óra a határ.
11:37 túlestünk egy megsértődésen. Kiskunfélegyháza mellett haladtunk el.
11:56 Ópusztaszeren volt az első gyűlés a honfoglalás után.
13:13 jókor nézem meg az órát. Jelenleg állunk és várjuk, hogy oda jussunk az átvizsgálókhoz. Azóta Bori majdnem bepisilt és megálltunk enni.
13:53 végre túl vagyunk az ellenőrzésen! És most nemtom mire várunk, de helyet cserélek Andrissal.
14:57 már egy ideje megyünk, de még mindig teljesen kihalt a táj. Elhaladtunk Temesvár mellett, itt játszódik a Szaffi.
15:35 már látom a Kárpátokat!!
15:48 lejöttünk az autópályáról.
17:02 a Gyulafehérvári templom olyan régi, mint Pannonhalma, és itt van eltemetve Hunyadi János és a tesója.
17:48 Balázsfalva az erdélyi románok bölcsője (most hagytuk el).
20:21 Székelyudvarhelyet is elhagytuk bő egy órája, de sajnos még mindig úton vagyunk.
22:18 megérkeztünk Csíkmenaságra!! Rögtön nekifogunk enni.

Péntek
08:39 Andris ordibálására ébredtem, egy jó másfél órája. Azóta megnéztük a tehenet és a borját. Láttuk, ahogy lovat patkoltak, és találtam egy mászható fát. A vendéglátóink nagyon kedvesek, a tegnapi vacsi és a mai reggeli is nagyszerű volt. Most csíkdelnei fagyárba megyünk, és találkozunk Levente bácsival, Édesapa kollégájával.
09:20 Édesapáék megnézik, vajon érdemes lenne innen szállítani a bútorokat a templomba?
10:14 unalom, Édesapáék még mindig megbeszélést tartanak a gyáros bácsival.
10:26 visszaindultunk a csíksomlyói templom felé. Remélem nemsokára eszünk.
10:42 a templomba mégsem mentünk be mivel hatalmas sor állt az ajtó elött. Kaját meg nem találtunk.
11:28 találtunk egy pizzázót a város közepén. Rendeltünk egy margaritát és egy magyarost.
12:40 végeztünk, most megyünk a szállásra.
13:32 megálltunk egy dombon körbenézni, és jött néhány lovas zarándok. Beszédet mondott egy bácsi, utána ettek, így hát mi is letelepedtünk. Egyszer majdnem összecsaptak a lovaik. De most már indulunk a szállásra.
13:53 visszaértünk, és most Édesanyáék reménye szerint aludni fogunk.
16:10 sajnos aludtunk. Én persze az elején még meg akartam szökni, de észrevettek, mert az a hülye parketta úgy kezdett el nyikorogni, mintha ugráltam volna rajta. Utánna meg inkább nem próbálkoztam, ezért a takaró alatt befejeztem a Labirintus titkát. Mire ennyi lett az idő, azt a 100 oldalt ki is olvastam.
19:01 elkezdtünk vacsizni, viszont félbeszakította a tehén fejés. Sokat megtudtunk a községről, és a tehéntartás fortélyairól. Amikor visszaültünk a második fogáshoz, észrevettük, hogy Andris hiányzik. Édesapa a baromfiudvarban találta meg, azzal a hírrel, hogy van disznó is. Ezek után végre valahára megvacsoráztunk.
20:03 befejeztük a vacsit. Beszélgettünk egy kicsit, és most sétálni megyünk.
22:19 már rég visszatértünk, csak Édesanya elvitte a kocsit Csíkszeredára.

Megállunk körbenézni

Szombat
8:16 elfelejtettem írni, hogy elkezdődött a zarándoklat. Most vagyunk az első állomáson.
9:56 Most a második állomáson, ebédelünk. Már csak át kell mennünk a dombon.
10:56 megérkeztünk!! Már folytak a mise elötti imák.

Vasárnap
7:49 tegnap nem volt meg a telefonom, úgyhogy késéssel írok. Tegnap az imák után elkezdődött a mise. Igazából végig szenvedtük az egészet, mivel mi esővel számoltunk és nem napsütéssel. Emiatt az éppen nem állós részeket végig veszekedtem. Hol Andrissal, hol Borival kaptam össze prédikáció közben, az árnyékot nyújtó táskákért (ezeket a jeleneteket Dönő bácsi végig aludta a prédikációval együtt). Amikor végre beállt a békesség, akkor távcsővel figyeltem az oltárt, amíg egy bácsi fel nem állt és ki nem takarta a kilátást. Miután vége lett a misének, Dönő bácsiék búcsút vettek tőlünk, és nem úgy búcsút! Amikor elmentek, mi még fotózkodtunk, és mi is elindultunk, de nem a tömeggel, hanem a hegyoldalban. Andris a közepén többször összeomlott, hogy a Borit viszik, őt pedig nem. Végül felvettem a hátamra. Plussz még egy óra lett amíg oda értünk, és még jól jártunk! Mert amikor mi fagyizás közben pihentünk, még mindig jöttek lefelé a dombról. Említettem, hogy lejövetel után fagyiztunk, én oreosat kértem, a többiek a szokásos ,,rózsaszín fagyit”. Hazafelé elaludtunk, de én, amikor megérkeztünk felébredtem és felmentem olvasni, majd meguntam, lementem, és hallgattam a férfiakat, ahogy röhögnek meg söröznek. Boriék is felébredtek, persze úgy, ahogy szokták, ,,hagyjál már, nagyon fáradt vagyok még” taktikájukkal. Pont akkor hajtották ki a teheneket, jellemzően Andris rögtön ugrott is, és az előbbi fáradalmait a semmibe véve, motorral ment ki a tehenekhez és hajtotta őket vissza. Amikor visszaértek, már Édesanya és Bori is elkísérte őket a tejüzembe. Utána nem történt semmi. Ma reggel fél hétkor ébredtünk, de az otthoni időszámítás szerint fél hatkor. Ja, hogy mér keltünk ilyen korán? Há’ mer kihajtottuk a teheneket. Édesapa is elkísért, de az Árpád bácsi azt mondta hogy akinek nincs gumicsizmája, az nem mehet fel a hegyre (nekem és Édesapának nem volt). Lassan elértük a domb lábát. Arra készültek, hogy Árpád bácsi meg Andris felmennek, Édesapa és én maradok. Persze nem egyeztek bele és velük mentem. Az első öt lépésben beleúsztam egy tehén lepénybe. Majd a vizes fűben térdig áztam. Hazajöttünk és nekifogtunk a reggelinek. Most pedig punnyadás van.
9:09 nemsokára indulunk templomba.
11:15 visszajöttünk a miséről. A végén a pap úgy ostorozta a híveket! ,,Nincsenek itt a bérmálkozók, pedig megígérték és maguk is!” meg hogy ,,Mért van rajtuk a kalap a misén, azt egy tisztességes keresztény le veszi!” és hogy ,,Mért nem térdeltek le, mikor már mindenki térdel?! Vagy esetleg nem veszik észre?” Mikor visszatértünk, megkérdeztem Árpád bácsit, hogy mi a véleménye a papról, erre azt mondta hogy most a vendégek miatt visszafogta magát. És milyen lehet vendégek nélkül!? Indulunk enni.
14:07 Nyergestetőn voltunk, ettünk és megnéztük a kopjafákat, és most megyünk a templomba.
16:41 elmentünk megnézni a kegytemplomot. Most sikerült bejutnunk. Kaptunk vásárfiát is, Andris szenteltvíztartót, Bori egy szentet valami dobozban, én pedig egy kegyhely-legendáriumot. Meg kaptunk fagyit is. Most pedig hazamegyünk.
17:29 hazaértünk! És elmegyünk tehenet haza hajtani.
18:46 úgy történt, hogy most Bori és Édesanya is velünk tartott, a tehén hajtásra. Az elején éppen hogy csöpörgött, de azért vittünk magunkkal esőkabátot. Mire a hegy lábához értünk, már zuhogott, ezért felöltöztünk. De közben észrevettük, hogy a tehenek nincsenek olyan közel. Árpád bácsi és én elkezdtünk mászni, míg Andris és Édesanya utánunk kullogtak. Édesapa és Bori lent vártak minket. A teheneket nagysokára találtuk meg, nagy nehezen lehajtottuk őket és indultunk hazafelé. Eközben már ömlött a víz, így rendesen eláztunk. Végül visszaértünk, és nem léptem szarba!! Bori és én lefürödtünk, a többiek csak átöltöztek, majd kimentek. És most pedig befejezem az írást és én is kimegyek.
20:11 megyünk aludni.

Nyergestető

Hétfő
7:11 az este nagy vihar volt és az összes száradni kitett cipőnk újra elázott. Ma még meg fogjuk nézni a Szent Anna tavat, és csak utána fogunk indulni. De előtte még megnézzük a bocikat, és elköszönünk.
9:00 most indulunk a tóhoz.
10:23 mégse megyünk a tóhoz, mivel plusz 4 km lenne sétálva. Sajnos Andris többször is majdnem hányt.
12:24 megálltunk egy pisi szünetre.
12:29 indulunk tovább.
14:16 előbb aludtunk, és már kezdek éhes lenni
15:21 még mindig nem vagyunk a határnál.
15:44 meg két óra a határ!!
18:32 átjutottunk a határon!! Majd az első benzinkúton megállunk enni.
19:30 most indulunk el a benzinkútról.
19:50 már csak 40 perc!!
20:14 már csak 15 perc!
20:28 igazán hazaértünk. Most lezárom az első blog bejegyzésemet.